Au trecut 2 luni de când Facebook-ul și Instagram-ul mi-au fost dezactivate

26 mai 2024 a fost o zi normală pentru unii, dar interesantă pentru mine. A fost ziua în care Facebook-ul și Instagram-ul, postările mele de mai bine de 7 ani pur și simplu au fost dezactivate de către cei de la META. Acest articol (cât și următoarele care vor urma) reprezintă strict un jurnal personal în care vreau să vă vorbesc despre experiența mea (una urâtă de altfel) cu această situație.

Probabil cu toții avem măcar un prieten care a rămas fără conturile de Facebook și/sau Instagram. Poate unii au intrat pe un link dubios, poate alții au vrut să ajute un prieten care s-a dovedit a fi un robot sau alții pur și simplu au avut ghinionul de a fi victima unui atac cibernetic.

Din afară bulei personale pare ceva relativ ușor și nesurprinzător, adică, ce poți face până la urmă? Îți faci un alt cont de Facebook și aia e, viața merge înainte, dar lucrurile nu stau deloc așa pentru o anumită categorie de oameni.

Cu ce afectează un Fotograf faptul că Facebook-ul a fost șters?

Noi suntem fotografi, nu contează în ce domeniu al fotografiei activăm, dar cu toții suntem dependenți de Social Media. Unii activi pe Facebook, alții pe Instagram și chiar avem unii fotografi care sunt mai activi pe YouTube și Tik Tok.

Acum bănuiesc că fiecare persoană e șocată că toate amintirile și prietenii, like-urile și meme-urile au fost, pur și simplu, șterse. Dar atunci când trăiești prin intermediul unui Social Media îți dai seama că nu ai pierdut doar prieteni și niște reacții, ai pierdut bani, expose și chiar încredere din partea clienților.

Ca și fotografi și nu numai (make-up artiști, cabina foto, hairstylisti etc.) prin Social Media ne-am făcut o oarecare rețea de clienți, oameni care au avut încredere în serviciile noastre și ne recomandă prin intermediul profilului nostru și viitorilor clienți. În același timp, review-urile, fotografiile care dovedesc că noi suntem în piață de multă vreme și că suntem un brand, numele nostru și ceea ce avem pe Social Media ne recomandă pentru cererile lor. Atunci când nu mai exiști pe nici o formă de Social Media te simți invizibil, simți că nu o să te mai vadă nimeni și că toată rețeaua ta de clienți pe care probabil te-ai străduit ani de zile să o construiești a dispărut.

Acum, există mai multe variante de a ”dispărea” de pe Social Media. De exemplu la mine a fost mai rău. Din cauza faptului că nu m-am gândit să pun pe cineva apropiat din familie admin la Pagină de Facebook am pierdut accesul ei iar ea există, dar nu mai are admin. Adică sigur primesc și acum mesaje pe pagină, dar nu le pot vedea. Oricum, cine te vrea cu adevărat te caută și pe Whatsapp, cel puțin așa cred. Dacă ai dispărut doar ca și cont de Facebook, dar altcineva te-a pus admin la pagină e ok, dar dacă toată muncă ta depinde de contul tău personal…e mai rău.

Cum au ajuns conturile mele dezactivate?

Mă trezeam și eu ca orice om normal și văd foarte multe apeluri pierdute și mesaje de genul: ”Măi, ești ok?” , ”Am văzut că mi-ai dat block” , ”Vezi că nu mai ești pe Instagram”. Totuși, nu m-am panicat deoarece mă gândeam că poate doar mi-a dat cineva un raport că poate nu știu, a văzut pe altcineva în fotografiile pe care le postaserăm. Intru pe Facebook și văd că , contul meu de Facebook a fost dezactivat pentru 180 de zile și că pot să contest decizia. Din nou, tot nu m-am panicat așa de rău, m-am gândit că până la urmă nu e ca și cum chiar am făcut ceva rău. Câteva minute mai târziu primesc o reclamă de la un magazin de brand și văd mai jos 2 email-uri de la Facebook de tipul ” Ți-ai schimbat parola?”, ei bine, de atunci, m-a luat panică.

Aparent la 5 dimineața un indian (sau arab sau naiba știe) mi-a spart contul de Facebook și a postat ceva ce a încălcat standardele comunității. Mi-a schimbat parola, email-ul și numărul de telefon. Am încercat numeroase tutoriale, email-uri către Facebook și chiar am postat în comentariile paginilor lor (Meta Support, Meta Design etc.) atât de mult încât mi-au oferit ecuson de ”fan activ”, dar fără rezultat. O dată la câteva zile încă trimit email-uri, dar probabil doar m-au pus în spam

P.S. Nu știu cum a reușit deoarece eu nu am intrat pe nici un link dubios, reclamă sau orice altceva. Pur și simplu probabil a fost o breșă de securitate la email, chiar nu știu.

Cum au reacționat clienții mei?

A fost destul de interesant. Unii clienți m-au sunat îngrijorați că nu mă mai găsesc, dacă sunt ok, dacă pot face ceva să mă ajute în timp ce alții m-au sunat cu amenințări că le-am dat block și că am ”fugit” cu avansul. Oricum, după ce le-am explicat toate sunt bune și frumoase, oarecum.

Îi înțeleg și pe ei, e destul de ciudat să vezi că prestatorul tău care ar trebui să fie prezent la cea mai importantă zi din viață ta ți-a dat block, dar consider că, cu un simplu telefon totul se poate rezolva.

Cum a fost pentru mine până acum această perioadă?

Sincer, nu sunt un Drama King, dar trebuie să recunosc că e cea mai dificilă perioadă din cariera mea ca fotograf. Nu am avut mulți followeri pe Insta, dar m-am străduit să-i strâng, nu am avut cele mai multe like-uri pe Facebook, dar au fost ”reale”. Poate pentru unii nu li se pare cine știe ce, dar personal am suferit în interiorul meu din cauza la lucrul acesta. De când cu acest incident nu mi-a mai venit să pun fotografii la concursuri, să fac videoclipuri pentru YouTube sau pur și simplu să mai pun un story pe noul meu cont. Pur și simplu m-am simțit prost să o iau de la capăt.

Abia acum, după 2 luni, încep să-mi recapăt forțele și să postez din nou pe noile conturi de Instagram și de Facebook deoarece mai am multe de povestit în imagini și vreau să va arăt și vouă. Oricum, nu mai am nici o speranță că vechile conturi ar putea reveni, dar uneori mă mai gândesc, cât de bine ar fi.

Totuși, putea fi mult mai rău!

Rău cu rău, dar se putea și mai rău! După cum am scris mai sus, un indian mi-a spart contul și a postat ceva ce a încălcat Standarele Comunității Facebook după care contul meu a fost dezactivat, și atât!

Cum putea fi mai rău? Păi contul mai putea fi activ, iar persoana care care l-a spart să trimită lucruri dubioase către clienții mei și pur și simplu să îmi strice cariera. Până la urmă doar a postat ceva la 5 dimineața, nu a văzut nimeni, contul s-a dezactivat și aia a fost.

Norocul meu a fost că, conturile de la Fotografi-Cameramani de unde îmi vin majoritatea contractelor nu a fost conectat la Facebook și la fel contul de ProWedding unde am toate premiile nu a suferit. Am mai rămas cu site-ul, YouTube-ul și Tik Tok-ul.

Momentan până decid ce să fac cu pagina de Facebook (Adică să-mi pun prietenii să-i dea raport până se șterge) am să postez pe noul meu cont personal de Facebook.

Ce să faci că să nu fii în locul meu?

Îți las aici câteva sfaturi pe care mai bine le urmăm, dar de care pur și simplu nu am dat atenție și m-au costat:

  • Sa ai o pagina de Facebook si sa ai mai multi oameni admini, in cazul in care contul tau se sterge o sa poata sa te puna admin pe contul nou
  • Sa faci tot posibilul sa nu ai contul de Instagram conectat la contul de Facebook
  • Sa iti faci conturi pe site-urile importante doar cu adresa de email, fara ”Conectare prin Facebook”
  • Sa-ti tii toate fotografiile de la postari intr-un folder, in cazul nefericit sa nu pierzi continutul postarilor

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Comments

No comments to show.